2015: Jiří David

 
 

Jiří David: ???

Kurátor: Dieter Bogner
Komisař: Adam Budak

 
 

Stanislav Kolíbal (1925) reprezentuje Českou republiku na letošním 58. ročníku prestižního Mezinárodního bienále výtvarného umění v Benátkách. Před téměř půl stoletím mu komunisté na základě nebývalého úspěchu výstavy v Miláně zakázali vyvážet díla do zahraničí, nyní představí svá díla v Českém a Slovenském pavilonu.

Český a Slovenský pavilon architekta Otakara Novotného byl v areálu zahrad benátského bienále koncipován v roce 1925. V témže roce se narodil i Stanislav Kolíbal. Ten pro letošní ročník připravuje výstavu Bývalé nejisté tušené, která představí jak jeho starší práce ze šedesátých a sedmdesátých let, tak i díla současná. Přímo pro benátské bienále vytvořil Kolíbal zcela nové dílo, které navazuje právě na Novotného architekturu.

Jak život, tak dílo Kolíbala plně reflektují téma letošního bienále, kterým je stará čínská kletba „přál bych vám žít v zajímavých časech“. Čas je jedním ze základních elementů Kolíbalova díla, a různé doby přinášely v jeho životě odlišné pohledy na vnímání tvorby. Po prvních úspěšných výstavách v prestižních zahraničních institucích, přišel v roce 1973 po výstavě v italském Miláně totální zákaz vývozu jeho díla. Zákaz nakonec trval pouze do roku 1979, a Itálie i nadále stála v Kolíbalově centru pozornosti.

 
 

Letošní prezentace na nejprestižnější mezinárodní přehlídce umění je tak i pomyslným návratem k jeho mezinárodním počátkům. Kolíbal ve svém projektu vyzývá k poznání umělecké tvorby, v níž klade důraz na vytvoření nezávislého hlasu, jehož estetika spojuje dobu vzniku v nekompromisním označení „zajímavých časů“ – od poválečného období až do éry současných uměleckých trendů.

Kurátorem projektu je Dieter Bogner, jedna z významných osobností současné rakouské výtvarné scény. Jeho seznámení s Kolíbalem proběhlo na počátku devadesátých let, kdy umělec vytvářel pro Bognera rozměrnou instalaci na zámku Buchberg am Kamp v Rakousku. Její tvorba trvala tři roky, během nichž vzniklo dodnes trvající přátelství a spolupráce. 

K výstavě je připraven také zcela nový katalog, na kterém se podílí řada významných odborníků i ze zahraničí. Katalog bude kromě biografie obsahovat také rozsáhlý rozhovor mezi kurátorem a Stanislavem Kolíbalem. Na textech se budou podílet historička umění Terezie Nekvindová (AVU, Praha), matematik Jaroslav Nešetřil (UK, Praha), lingvista Martin Prinzhorn (Vídeňská univerzita), a kurátoři Adam Budak (NGP), Christian Rattemeyer (MoMA, New York), Juliet Bingham (Tate Modern, Londýn), Alicia Knock (Centre Pompidou, Paříž). Grafický design katalogu Karel Štědrý, Patrik Svoboda. Katalog bude publikován u König Verlag.

Stanislav Kolíbal se narodil v roce 1925 v Orlové (bývalé Československo), v současné době žije a pracuje v Praze. Vystudoval grafický design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové a scénografii na Akademii múzických umění v Praze. Od začátku šedesátých let vyvíjí Kolíbal vysoce individuální kreativní styl, který se zabývá kritickým přehodnocením minimalismu a konceptuálního umění. Jeho dvou- a trojrozměrná díla rozostřují hranice mezi malbou, kresbou, sochou a architekturou. Ačkoli byl zařazen do významných mezinárodních výstav, například Between Man and Matter (Metropolitan Art Gallery Tokyo, 1970), Konstrukcja w procesie (Lodž, 1981), Sculpture from 20 nations, (New York, 1967),Transforming Chronologies (MoMA New York, 2006) nebo Other Primary Structures (Židovské muzeum, New York, 2014) a sólové výstavy, Padiglione d'Arte Contemporanea (Milan, 1983), v Národní galerii Praha (1997, 2015) a Labil - Stabil (Deichtorhallen Hamburg, 2000), jeho tvorba zůstává nedostatečně zastoupena a očekává své začlenění do širšího mezinárodního kontextu.

Dieter Bogner je historik umění, kurátor, sběratel a univerzitní lektor. V roce 1989 vytvořil koncept vídeňské MuseumsQuartier, jejíž rozvoj řídil až do roku 1994. Poté založil bogner.cc (nyní bogner.knoll), mezinárodní společnost zabývající se vývojem muzejních konceptů, kurátorstvím nových sbírkových expozic a pořádáním výstav. V roce 1997 založil Bogner také rakouskou Frederick a Lillian Kiesler Private Foundation a mezi lety 1995 a 2018 byl členem správní rady New Museum of Contemporary Art v New Yorku. Je kurátorem řady výstav (např. Frederic Kiesler, Johannes Itten, Franz West / Heimo Zobernig) a autorských publikací o moderním umění, architektuře a teorii umění. Od roku 1982 vybudoval soukromou kolekci třiceti instalací současného umění (např. Dora Maurer, Dan Graham, Stanislav Kolíbal, François Morellet a Heimo Zobernig) na zámku Buchberg am Kamp, kde pokračuje ve svých kurátorských aktivitách.

 

Ke stažení:

datum konání

11.5.2019 - 24.11.2019